U Zagrebu održana radionica za program Europa za građane 2014-2020

Sudionike je u ime Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj pozdravila gđa. Andrea Horvat i  izrazila zadovoljstvo velikim odazivom te kratko prezentirala mrežu Informacijskih centara Europe Direct na području Hrvatske, kojima je glavna zadaća građankama i građanima pružiti sve potrebne informacije o pravima i mogućnostima u Europskoj uniji, te ih potaknuti na aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na EU razini.
Nakon uvodnog dijela, predstavnici Ureda za udruge predstavili su mogućnosti financiranja projekata iz ovog programa, a uspješno provedene projekte koji su poslužili kao inspiracija za planiranje novih, predstavili su g. Luka Rinčić, Festival tolerancije – Festival židovskog filma Zagreb i gđa Tanja Miloš, Grad Zagreb.

Radionici je prisustvovalo 100 predstavnika/ca neprofitnih organizacija i jedinica lokalne i područne (samo)uprave koji su, uz stručno vodstvo Kontakt točke, razrađivali projektne prijedloge i prilagođavali ih prioritetima Programa.

Prezentaciju s radionice možete preuzeti ovdje.

Program Europa za građane 2014-2020 promiče aktivno europsko građanstvo, jačanje građanske participacije u Europskoj uniji, izravno utjecanje na strategije i politike, a namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacijama civilnoga društva i drugim neprofitnim organizacijama, poput obrazovnih, kulturnih i istraživačkih institucija. Program je podijeljen u dvije cjeline: 1. Europsko sjećanje i 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje koja se sastoji od tri mjere – Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnoga društva.