Program Europa za građane predstavljen u Varaždinu

U organizaciji Varaždinske županije te u suradnji s Uredom za udruge (kontakt točka programa Europa za građane) 27. travnja 2016. godine održano je predstavljanje programa Europa za građane u Varaždinu.

Predstavljanje Programa održano je u sklopu međunarodne informativne radionice “Financiranje i programi sudjelovanja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te organizacija civilnoga društva u Europskoj uniji”.

Radionica je organizirana u okviru projekta “Mreža za suradnju i demokratsku participaciju građana u jadransko-balkanskom području – CAPE-AB” (više o projektu na Network for co-operation and democratic participation of citizens in the Adria-Balkan-Region CAPE-AB) koji je financiran sredstvima programa Europa za građane 2014 – 2020. Ovom projektu dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu cjeline 2, mjere 2.2. – Umrežavanje gradova (rok 2. ožujka 2015. godine).

Nositelj (lead-partner) navedenog projekta je Ured štajerske Vlade (Austrija), a partneri su Varaždinska županija, Skupnost općin Slovenije, Sarajevska razvojna agencija SERDA, Stalna konferencija gradova i općina iz Srbije, Comunita’ Montana della Carnia iz Italije te županija Vas iz Mađarske.

U uvodnom dijelu radionice sudionike je pozdravila gđa Petra Martak, djelatnica Varaždinske županije i predstavnica projektnog partnera. U nastavku je gđa Marija Ciceli, djelatnica Međimurske županije i koordinatorica Informacijskog centra Europe Direct (EDIC) Čakovec predstavila usluge koje EDIC nudi građanima.

Potom su predstavnici Ureda za udruge predstavili strukturu, ciljeve i prioritete te mogućnosti financiranja projekata iz ovog Programa. U nastavku radionice je voditelj projekta, g. Georg Müllner, sudionicima predstavio projektnu aplikaciju (e-Obrazac) te pojasnio koje su najčešće pogreške u pripremi projektnih prijedloga. U popodnevnom dijelu sudionicima je predstavljen primjer uspješnog projekta u sklopu ovog Programa te su im pruženi savjeti za razradu proektnih ideja.

Ukupno 29 predstavnika županija, gradova, općina, javnih ustanova te organizacija civilnoga društva sudjelovalo je na ovoj međunarodnoj radionici.

Prezentaciju Ureda za udruge možete preuzeti ovdje.

Prezentacije ostalih izlagača pronaći ćete u nastavku:

Projekt CAPE-AB

Projekt ACT IN (ACTive Communities for Inclusion)

Najčešće pogreške u izradi e-Obrazaca

Program Europa za građane 2014-2020 promiče aktivno europsko građanstvo, jačanje građanske participacije u Europskoj uniji, izravno utjecanje na strategije i politike, a namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacijama civilnoga društva i drugim neprofitnim organizacijama, poput obrazovnih, kulturnih i istraživačkih institucija. Program je podijeljen u dvije cjeline: 1. Europsko sjećanje i 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje koja se sastoji od tri mjere – Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnoga društva.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider