Program Europa za građane predstavljen potencijalnim korisnicima iz Brodsko-posavske županije

U petak, 6. svibnja 2016., na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskom Brodu, održano je predstavljanje programa Europa za građane 2014-2020 u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske (kontakt točka programa Europa za građane) i centra Europe Direct Slavonski Brod.

Tijekom događanja 51 predstavnik/ca neprofitnih organizacija (udruga i fakulteta) te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave upoznat je sa svim informacijama o ciljevima, prioritetima i načinu prijave projektnih prijedloga, s posebnim naglaskom na iduće natječaje u sklopu ovog Programa.

Na narednom roku (1. rujna 2016.) moći će se prijaviti projektne prijedloge samo na dvije mjere Programa – 2.1. Bratimljenje gradova i 2.2. Umrežavanje gradova, dok će preostale dvije mjere biti dostupne tek na roku 1. ožujka 2017.

Djelatnici nacionalne Kontakt točke predstavili su ciljeve i prioritete Programa u uvodnom dijelu događanja, dok je primjer dobre prakse, točnije projekt Homo Europeanus – prevladavanje “manjka znanja“ (više o projektu), predstavila gđa Iva Sedlić iz Europskog doma Slavonski Brod.

Europski dom Slavonski Brod je nositelj (vodeći partner) na projektu koji okuplja 14 organizacija iz 12 europskih zemalja i kojemu je na roku 2. ožujka 2015. (mjera 2.3. – Projekti civilnoga društva) dodijeljeno 150.000,00 EUR bespovratnih sredstava.

Projekt se bavi temom euroskepticizma i jačanja ksenofobije među građanima država članica i zemalja kandidatkinja za ulazak u EU. U sklopu projekta organiziraju se debate o statusu imigranata među pripadnicima različitih društvenih skupina te provode anketiranja i edukacije u 12 zemalja članica. Projektne aktivnosti završavaju 31. prosinca 2016.

Prezentacije s događanja preuzmite u nastavku:

Ured za udruge – O Programu

Europski dom Slavonski Brod – projekt Homo Europeanus

Program Europa za građane 2014-2020 promiče aktivno europsko građanstvo, jačanje građanske participacije u Europskoj uniji, izravno utjecanje na strategije i politike, a namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacijama civilnoga društva i drugim neprofitnim organizacijama, poput obrazovnih, kulturnih i istraživačkih institucija. Program je podijeljen u dvije cjeline: 1. Europsko sjećanje i 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje koja se sastoji od tri mjere – Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnoga društva.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider