U Vinkovcima predstavljene mogućnosti financiranja u sklopu Programa Europa za građane

U četvrtak, 5. svibnja 2016., u Gradskoj vijećnici u Vinkovcima, održano je predstavljanje programa Europa za građane 2014-2020 u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske (kontakt točka programa Europa za građane) i centra Europe Direct Vinkovci.

Tijekom događanja, 30 predstavnika/ca neprofitnih organizacija (većinom udruga i škola) te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, dobili su sve potrebne informacije o ciljevima, prioritetima i strukturi Programa te načinu prijave projektnih prijedloga, s posebnim naglaskom na iduće natječaje u sklopu ovog Programa.

Na narednom roku (1. rujna 2016.) moći će se prijaviti projektne prijedloge samo na dvije mjere Programa – 2.1. Bratimljenje gradova i 2.2. Umrežavanje gradova, dok će preostale dvije mjere biti dostupne tek na roku 1. ožujka 2017.

U uvodnom dijelu događanja predstavljeni su ciljevi i prioriteti Programa, a primjer dobre prakse, točnije projekt Europe-Week for Youth – E.W.Y. 2015 (više o projektu E.W.Y. 2015), predstavila je gđa Jelena Eklemović iz Općine Erdut.

U sklopu projekta bratimile su se općine iz Italije (Trivero, Mosso, Valle Mosso, Pray, Coggiola i Soprana), Hrvatske (Erdut), Latvije (Jelgava i Dobele), Poljske (Wachock) i Rumunjske (Deta). Nositelj, odnosno vodeći partner na projektu bila je Općina Trivero.

Cilj projekta bio je promicanje europskog građanstva i demokracije zbližavanjem građana ovih općina kroz različite aktivnosti, poput rasprava o europskim politikama koje definiraju razvoj brdsko-planinskih područja, budućnosti mladih u EU, posjete okolnim brdskim područjima, razmjene kulturnih sadržaja projektnih partnera te osmišljavanja programa volontiranja mladih u zajednici u sklopu Europskog tjedna mladih 2015.

Prezentacije s događanja preuzmite u nastavku:

Ured za udruge – O Programu

Općina Erdut – projekt E.W.Y. 2015

Program Europa za građane 2014-2020 promiče aktivno europsko građanstvo, jačanje građanske participacije u Europskoj uniji, izravno utjecanje na strategije i politike, a namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacijama civilnoga društva i drugim neprofitnim organizacijama, poput obrazovnih, kulturnih i istraživačkih institucija. Program je podijeljen u dvije cjeline: 1. Europsko sjećanje i 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje koja se sastoji od tri mjere – Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnoga društva.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider