6 uspješnih projekata, te 37 partnerskih organizacija na 1. roku u sklopu programa Europa za građane

EzG_logo

U sklopu programa Europa za građane, na prvi rok 1. ožujka prijavljeno je ukupno 89 projektnih prijedloga iz Hrvatske, skoro dvostruko više od ukupnog broja prijava (na oba roka) prošle godine.  Udruge i druge neprofitne organizacije, te općine i gradovi mogli su zatražiti sredstva za provedbu projekata na teme europskog sjećanja te demokratskog angažmana i građanskog sudjelovanja, u sklopu četiri natječaja koje je raspisala Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) iz Bruxellesa.

Za financiranje je odabrano 6 projekata ukupnog iznosa 584.500,00 EUR, a projekte će u svojstvu partnera provoditi još 37 organizacija iz Hrvatske ukupnog iznosa 3.028.250,00 EUR.

 

U sklopu Cjeline 1. Europsko sjećanje, projekte će provoditi:

  • GONG, Civic Activism and Resistance in Retrospect: (post)-Yugoslav region 1980-2016: RETROaktiva
  • Sense Centar za tranzicijsku pravdu, Targeting History and Memory

 

U sklopu Cjeline 2. Demokratsko angažiranje i građansko sudjelovanje, sredstva su ostvarili:

  • Grad Klanjec, SolidEU – About solidarity in EU   – Mjera 1.2. Bratimljenje gradova
  • Općina Erdut, EU Roads   – Mjera 2.2. Umrežavanje gradova
  • Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, More Democracy for More Europe   – Mjera 2.3. Projekti civilnog društva
  • Udruga MI- Split, Optimizing Volunteer Services in Times of Refugee Crisis    – Mjera 2.3. Projekti civilnog društva

 

Idući rok za prijavu projekata bit će 1. rujna 2016. godine, ali samo na Mjeru 2.1. Bratimljenje gradova i 2.2. Umrežavanje gradova. Iako su ove mjere primarno namijenjene projektima jedinica lokalne i regionalne (samo)uprave, u njihovo ime ih mogu provoditi i sve neprofitne organizacije.

Više informacija o Programu možete pronaći ovdje, a za savjet za oblikovanje projekta nam se možete obratiti na adresu europazagradane@udruge.vlada.hr ili na broj telefona 01/ 45 99 810.