Program Europa za građane 2014-2020 predstavljen u Osijeku

Predstavnici Ureda za udruge Vlade RH u suradnji s Informacijskim centrom Europe Direct Osijek (EDIC Osijek) održali su 8. studenoga 2016. godine predstavljanje programa Europa za građane 2014-2020 u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije.

Ukupno 73 predstavnika gradova, općina, fakulteta, osnovnih i srednjih škola, udruga, LAG-ova, Poduzetničkih centara, Razvojnih agencija, Turističkih zajednica, studentskih inkubatora i medija sudjelovala su na ovom informativnom događanju.

U uvodnom dijelu prisutne su pozdravili župan Vladimir Šišljagić te Brigita Ivoševac iz Informacijskog centra Europe Direct Osijek (EDIC Osijek), koji djeluje u sklopu Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. Potom su predstavnici Ureda za udruge pojasnili ciljeve Programa, način prijave, rokove te raspoložive iznose financiranja projekata u sklopu ovog Programa imajući u vidu natječaje u 2017. godini.

Drugi dio ovog informativnog događanja bio je posvećen predstavljanju primjera projekata iz Osječko-baranjske županije kojima su dodijeljena bespovratna sredstva na prvom ovogodišnjem roku za prijavu projektnih prijedloga (1. ožujka 2016.).

Jelena Eklemović iz Poduzetničko-razvojnog centra općine Erdut predstavila projekt “PUTEVIMA EU” koji je odobren u sklopu Cjeline 2 – Demokratski angažman i građansko sudjelovanje, točnije Mjere 2.2. Umrežavanje gradova, a čiji je nositelj Općina Erdut. Vrijednost ovog projekta iznosi 107.500,00EUR, a u njemu sudjeluje sedam organizacija iz pet zemalja članica EU-a i država kandidatkinja.

Projekt „Promoviranje podrške integraciji izbjeglica kroz uključivanje mladih: Konvencija iz 1951. godine i današnje izbjeglice“ predstavila je Helga Špadina s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. Ovaj projekt odobren je u sklopu Cjeline 1. Europsko sjećanje. Nositelj ovog projekta je Pravni fakultet Sveučilišta Mykolas Romeris iz Litve.  Vrijednost ovog projekta iznosi 97.250,00EUR, a u provedbu je uključeno 12 organizacija iz šest zemalja članica EU-a.

Završni dio ovog informativnog događanja bio je otvoren za pitanja sudionika, koji su iskazali veliku zainteresiranost za prijavu projektnih prijedloga na idući rok za prijavu projektnih prijedloga (1. ožujka 2017. godine). Na narednom roku moguće je prijaviti prjoektne prijedloge na obje Cjeline ovog Programa, odnosno na četiri natječaja.

Prezentacije s informativnog događanja možete preuzeti u nastavku:

Ured za udruge Vlade RH- O programu Europa za građane

Projekt “PUTEVIMA EU”

Projekt “Promoviranje podrške integraciji izbjeglica kroz uključivanje mladih: Konvencija iz 1951. godine i današnje izbjeglice“

Program Europa za građane 2014-2020 promiče aktivno europsko građanstvo, jačanje građanske participacije u Europskoj uniji, izravno utjecanje na strategije i politike, a namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacijama civilnoga društva i drugim neprofitnim organizacijama, poput obrazovnih, kulturnih i istraživačkih institucija. Program je podijeljen u dvije cjeline: 1. Europsko sjećanje i 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje koja se sastoji od tri mjere – Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnoga društva.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider