Gostovanje EzG kontakt točke u Beogradu

Regionalna konferencija „Pokreni se. Poveži se. Aktiviraj se. – Novi modeli upravljanja na Zapadnom Balkanu“ („Move.Link.Engage. – New Modes of Governance in the Western Balkans”) održana je 8. i 9. prosinca 2016. godine, u Beogradu. Konferenciju je organizirala Kancelarija za saradnju s civilnom društvom Vlade Republike Srbije (ECP Srbija), u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i uz podršku Muzeja istorije Jugoslavije. Događaj je dio trogodišnjeg projekta BOŠ-a, a koji se financira sredstvima iz programa Europa za građane 2014-2020.

Ovo prilikom okupilo se više od 70 predstavnika organizacija civilnog društva iz regije, koji su zajedno raspravljali o mogućnostima za razvoj novih modela dobrog upravljanja na prostoru Zapadnog Balkana, kroz suradnju civilnog društva i državne uprave, kao i jednom od najznačajnijih pitanja na regionalnom nivou – zapošljivosti mladih. Kroz debatu o ovim važnim zajedničkim temama, predstavljeni su i prioriteti programa Europa za građane (EFC), kao i iskustva triju organizacija u provedbi projekata u sklopu Programa – Centra za kulturnu dekontaminaciju, i Zaklade Ana i Vlade Divac iz Srbije kao i  Europskog doma Slavonski Brod iz Hrvatske. Među govornicima i moderatorima konferencije bila je i Maja Tomičić, predstavnica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, kontakt točke za program EFC u Hrvatskoj (ECP Hrvatska) koja je prezentirala kako hrvatska, tako i regionalna iskustva i rezultate natječaja iz 2016. godine. Na ovaj način, konferencija je predstavila raznovrsnost tema i aktivnosti koje mogu biti provedene pod okriljem programa Europa za građane.

Tijekom konferencije raspravljalo se i o mnogim aktualnim temama, kao npr. krizi demokracije s kojom se susreću kako zemlje u regiji tako i cijela Europa, ali i o izazovima s kojima se susreće Srbija u procesu pristupanja Europskoj uniji. Prezentirani su i zaključci komparativne analize dvaju sustava javnog savjetovanja – u Srbiji i Crnoj Gori, koju su izradili stručnjaci BOŠ-a. Ključne poruke konferencije su da bez vladavine prava i snažnih institucija nema napretka u procesu europskih integracija. Proces europskih integracija mora biti utemeljen na sudjelovanju građana u kreiranju javnih politika, transparentnosti i odgovornosti javnih vlasti.

Program događanja dostupan je ovdje.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider