Stvaranje platformi za dijalog, razmjenu, susrete, približavanje i upoznavanje s drugim kulturama i zajednicama

Kao građani Europe i Europske unije pripadamo širem kontekstu previranja i procesa koji s jedne strane mogu stvoriti osjećaj nesigurnosti, no s druge strane nam daju mogućnost da se kroz različite susrete i razmjene upravo suočimo s tim nesigurnostima, bolje ih razumijemo i iz neprilike učinimo priliku za razvoj. Potrebu za zbližavanjem različitih kultura, povijesti, identiteta, jezika te promišljanjem točaka susretanja i razumijevanja prepoznaje i Europska unija, osmišljavajući i osiguravajući financijska sredstva za različite programe.

Jedan od njih je i program Europa za građane kroz koji se želi osnažiti sudjelovanje građana u razvoju lokalne zajednice, potaknuti međunarodna partnerstva za provedbu građanskih inicijativa na EU razini, stvoriti preduvjete za oblikovanje europskog građanstva, ali i upoznati građane s radom EU institucija.

S ciljem poticanja prihvatljivih prijavitelja za sudjelovanje u projektima financiranim u sklopu ovog Programa, u nastavku donosimo kratki pregled dojmova korisnika projekata koji su financirani na natječajima u 2015. i 2016. godini:

  • Udruga „Festival suvremenog židovskog filma Zagreb“, projekt Festival tolerancije koji se provodio u sklopu Cjeline 1 – Europsko sjećanje, ukupne vrijednosti 100.000,00 EUR
  • Grad Klanjec, projekt Čvrsta EU – Solidarna EU koji se provodio u sklopu Cjeline 2 – Demokratski angažman i građansko sudjelovanje (Mjera: Bratimljenje gradova), ukupne vrijednosti 25.000,00 EUR
  • Europski dom Slavonski Brod, projekt Homo Europeanus – Overcoming the Knowledge Deficit, koji se provodi u sklopu Cjeline 2 – Demokratski angažman i građansko sudjelovanje, ukupne vrijednosti (Mjera: Projekti civilnoga društva), ukupne vrijednosti 150.000,00 EUR.

Kratki pregled dojmova korisnika projekata možete pronaći ovdje.

Naredni rokovi za slanje projektnih prijedloga u sklopu ovog Programa su 1. ožujka i 1. rujna 2017. godine, a sredstva su namijenjena jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, te organizacijama civilnoga društva i svim drugim oblicima neprofitnih organizacija. Program je podijeljen u dvije cjeline: 1. Europsko sjećanje i 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje koja se sastoji od tri mjere – Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnoga društva.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider