U Zadru održana interaktivna radionica o programu Europa za građane

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske održao je interaktivnu radionicu o programu Europa za građane, u srijedu, 10. svibnja 2017. godine, u Zadru. Radionica je bila dio programa obilježavanja Tjedna Europe 2017 u Zadarskoj županiji u organizaciji Informacijskog centra Europe Direct Zadar.

U uvodnom dijelu predstavljeni su ciljevi i okvir Programa, a ukupno 20 sudionika/ica (predstavnici/ce udruga, općina i gradova) se kroz različite zadatke upoznalo s njegovom strukturom i temeljnim pojmovima. U drugom dijelu radionice, polaznici su se informirali o tipovima natječaja proučavajući studije slučaja svih pojedinih mjera te je ukratko predstavljen i projekt BLUEWIN koji je provodio Grad Zadar u 2016. godini. Na kraju radionice, gđa. Tanja Tešija iz Udruge „MI“, predstavila je kao primjer dobre prakse projekt koji udruga trenutno provodi u sklopu Mjere 2.3. Projekti civilnog društva: „Optimizacija volonterskih usluga u vrijeme izbjegličke krize“ (Optimizing Volunteer Services in Times of Refugee Crisis). Projekt se provodi u partnerstvu s 5 zemalja, a cilj projekta je pružiti preporuke temeljene na dokazima za poboljšanje volonterskih usluga u vremenima humanitarne krize na razini EU-a za donositelje odluka te stvoriti unaprijeđene standarde programa volonterske potpore.

Prezentacije s radionice možete preuzeti u nastavku :

Ured za udruge Vlade RH: Europa za građane

Grad Zadar: BLUEWIN

Udruga MI: Optimizing Volunteer Services in Times of Refugee Crisis

Program Europa za građane 2014-2020 promiče aktivno europsko građanstvo te jačanje svih oblika građanske participacije, a namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i neprofitnim organizacijama (uključujući organizacije civilnoga društva, obrazovne, kulturne i istraživačke institucije). Podijeljen je u dvije Cjeline: 1. Europsko sjećanje i 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje. Druga Cjelina sastoji se od tri Mjere – Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnoga društva. Ured za udruge Vlade RH ima ulogu nacionalne Kontakt točke Program od 2007. godine, što podrazumijeva provedbu aktivnosti s ciljem promocije Programa te pružanje tehničke i savjetodavne podrške potencijalnim prijaviteljima.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider