Nacionalna kontakt točka u Hrvatskoj predstavila Program Europa za građane na drugom partnerskom sastanku projekta Europske mreže za koheziju i solidarnost u ruralnim područjima- ENSURE

Na drugom partnerskom sastanku projekta ENSURE- Europske mreže za koheziju i solidarnost u ruralnim područjima, koji je dobio sufinanciranje u sklopu Mjere 2.2. Umrežavanja gradova sredstvima programa Europa za građane 2014-2020 u 2017. godini, sudjelovao je i Ured za udruge Vlade RH, koji djeluje u svojstvu kontakt točke programa Europa za građane u Hrvatskoj. LAG Središnja Istra kao jedan od partnera na projektu bio je domaćin trodnevnog sastanka koji se održao u Motovunu, od 11. -13. travnja 2018. Na sastanku je sudjelovalo 36 međunarodnih sudionika iz Slovenije, Srbije, Češke, Poljske, Španjolske, Bugarske, Latvije, Grčke, Crne Gore, Italije, Mađarske i Rumunjske te je predstavnica kontakt točke Programa, Željka Markulin održala prvog dana sastanka predstavljanje značajki Programa, njegov razvoj, pojam europskog građanstva te potaknula prisutne da se uključe u raspravu o budućnosti Europe na temelju scenarija koje je ponudila Europska komisija i organizacije civilnog društva. Tijekom trodnevnog programa sudionici su raspravljali o različitim temama vezanim uz Zajedničku poljoprivrednu politiku EU. Podijelili su iskustva o ruralnim parlamentima i lokalnim akcijskim grupama u zemljama partnerima te sudjelovali u raspravi o položaju tradicionalnih lokalnih proizvoda u kontekstu besplatnog tržišta EU.

Projekt ENSURE razvija europske aktivnosti u kontekstu poljoprivredne politike i europskog građanstva s 13 partnera iz cijele Europe (Crna Gora, Srbija, Italija, Španjolska, Rumunjska, Poljska, Češka, Bugarska, Grčka, Mađarska, Latvija), na čelu s slovenskom RIC Slovenska Bistrica.

Prezentaciju možete preuzeti u nastavku : European citizenship and promotion of EU values – Europe for citizens programme 2014-2020

Program Europa za građane 2014-2020 promiče aktivno europsko građanstvo te jačanje svih oblika građanske participacije, a namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i neprofitnim organizacijama (uključujući organizacije civilnoga društva, obrazovne, kulturne i istraživačke institucije). Podijeljen je u dvije Cjeline: 1. Europsko sjećanje i 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje. Druga Cjelina sastoji se od tri Mjere – Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnoga društva. Ured za udruge Vlade RH ima ulogu nacionalne Kontakt točke Program od 2007. godine, što podrazumijeva provedbu aktivnosti s ciljem promocije Programa te pružanje tehničke i savjetodavne podrške potencijalnim prijaviteljima.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider