Predstavnice Kontakt točke programa Europa za građane u Beču sudjelovale na neformalnom sastanku europskih kontakt točaka i završnoj konferenciji Europske godine kulturne baštine 2018.

Dvodnevna konferencija pod nazivom #EuropeforCulture, održala se u Beču, od 6.-7. prosinca 2018. koja je bila posvećena Europskoj godini kulturne baštine 2018 i završetku predsjedavanja Republike Austrije Vijećem EU, a na kojem su sudjelovale i predstavnice Ureda za udruge u svojstvu kontakt točke programa Europa za građane – Maja Tomičić i Željka Markulin.

Na marginama konferencije održao se i neformalni sastanak europskih kontakt točaka programa Europa za građane s ciljem razmjene informacija vezanim za prijedlog Europske komisije o osnivanju novog programa Unije u razdoblju 2021-2027 pod radnim nazivom Rights and Values programme, čiji će sastavni dio biti i program Europa za građane. Maja Tomičić je kao članica Radne skupine koja radi na tekstu nove Uredbe (Radna skupina za JHA instrumente – Rights&Values programme), prisutnima prenijela informacije o svim bitnim značajkama i ciljevima novog programa, kao i pregled najznačajnijih tema o kojima trenutno države članice raspravljaju – od naziva programa, proširenja tema, načinu donošenja odluka, praćenje provedbe projekata, itd. Najvažnija rasprava koja se tek očekuje u EU parlamentu se tiče proračuna, bez čijeg povećanja neće biti moguće ostvariti postavljene ciljeve novog programa – izgradnju zajednice utemeljene na zajedničkim vrijednostima, pravima, zajedničkoj povijesnoj i kulturnoj baštini te povećanje uključenosti građana u procese donošenje javnih politika i oblikovanje budućnosti EU. Program će također poduprijeti ključnu ulogu organizacija civilnog društva u promicanju i zaštiti zajedničkih europskih vrijednosti, pogotovo u kontekstu izazova na europskoj razini – novih pokreta koji dovode u pitanje ideju otvorenih i demokratskih društva.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o  dobrim praksama u organizaciji događanja i informiranja javnosti vezano za Program, sinergijskim aktivnostima s drugim programima Unije te planiranju zajedničkih regionalnih aktivnosti Kontakt točaka u 2019. godini.

Na sastanku su sudjelovale i predstavnice Izvršne agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) i Europske komisije koje su prisutne informirale o policy kontekstu donošenja  novog  programa Unije Rights and Values programme, rezultatima natječaja s rokom prijave 1.9.2018. godine te o izmjenama vezanim za provedbu Programa i rokovima prijave na pojedine natječaje u 2019. godini.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Shadow
Slider