U Helsinkiju održan neformalni sastanak kontakt točaka programa Europa za građane 2014-2020 s Europskom komisijom i EACEA-om

Predstavnice Ureda za udruge Vlade RH Željka Markulin i Darija Marić, sudjelovale su na neformalnom sastanku kontakt točaka Programa s Europskom komisijom i Izvršnom Agencijom za audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) koji je održan 26. i 27. studenog 2019. u Helsinkiju, u organizaciji Finske nacionalne kontakt točke -Agencije za obrazovanje, suradnji s Europskom komisijom.

Na sastanku je sudjelovalo 22 kolega iz zemlja koje sudjeluju u Programu kao i predstavnica Europske komisije Jutta Koenig-Georgiades i Luisa Rodrigues iz Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu. (EACEA).

Prvog dana teme sastanka bile su upoznavanje s strukturnim promjenama u Europskoj komisiji i novim programom Građani, jednakost, prava i vrijednosti, koji će naslijediti Program Europa za građane 2014-2020 u novoj financijskoj perspektivi 2021-2027. Posebna pažnja posvećena je razgovoru o tranziciji između ova dva programa. Također, na sastanku su predstavljene informacije vezane za sveukupne rezultate natječaja u 2018. godini, rezultati prvog roka za prijave u 2019. godini, kao i opće informacije drugog roka prijave u 2019. godini.

Drugog dana predstavljen je novi portal za prijavu projektnih prijedloga New Funding & Opportunities Tender, koji će zamijeniti sadašnji  korisnički portal (Participants portal)  a zatim je u formatu World Café-a organizirana rasprava na teme: kako bolje promovirati i komunicirati odobrene projekte, raditi podršku korisnicima tijekom prijave i kako se što bolje pripremiti za promociju novog programa u 2021. godini.