Europska komisija pokrenula konzultacije s relevantnim dionicima vezane za vladavinu prava u državama članicama (Rule of law report)

Europska komisija pokrenula je savjetovanje s relevantnim dionicima koje će koristiti u izradi  prvog godišnjeg izvješća o vladavini prava koji jedna je od glavnih inicijativa radnog programa Komisije za 2020. To je dio sveobuhvatnog europskog mehanizma vladavine prava objavljenog u političkim smjernicama predsjednice von der Leyen i uključivat će objektivno godišnje izvještavanje EK o stanju vladavine prava svih država članica. Mehanizam vladavine prava djelovati će kao preventivno sredstvo, produbljujući dijalog i zajedničku svijest o istoimenim pitanjima a te će nadzirati pozitivna i negativna značajna kretanja vezana za vladavinu prava u državama članicama.

U pripremi Izvješća Komisija će se osloniti na raznolikost relevantnih izvora, uključujući i podatke koji će biti sadržani od informacija koje će dostaviti svaka pojedina država članica, Komisijinim posjetima državama članicama te doprinosima relevantnih dionika. Kako bi se olakšala njihova odgovarajuća uključenost, Komisija poziva zainteresirane strane da daju pismeni doprinos Izvješću kroz ovo ciljano savjetovanje. Europskoj komisiji je clj je dobiti što stvarniju sliku i ocjenu situacije na terenu u pojedinim državama članicama.

Ukoliko ste zainteresirani i djelujete u relevantnim područjima, možete pridonijeti ovom savjetovanju ispunjavanjem mrežnog (online) upitnika. Ako ne možete koristiti internetski upitnik,a htjeli bi doprinijeti savjetovanju, kontaktirajte Europsku komisiju na sljedeću adresu: rule-of-law-network@ec.europa.eu .

Upitnik je dostupan samo na engleskom jeziku. Ukoliko ste u mogućnosti, poželjno je da upitnik ispunite na engleskom jeziku.

Vaš doprinos putem upitnika možete dostaviti do 4. svibnja 2020.

Službena stranica EK dostupna je ovdje.