Turizam u Hrvatskoj

S gotovo 80 milijuna turističkih noćenja i 16 milijuna dolazaka (podaci prema DZS-u za 2016.), Hrvatska je među 20 vodećih država svijeta po turističkom prometu ostvarenom na milijun kreveta koji se dominantno nalaze na obali. No, prema indeksu konkurentnosti kojeg izrađuje Svjetski ekonomski forum, Hrvatska je po kriteriju utjecaja oporezivanja kao poticaja zapošljavanja i investicija u turizmu rangirana na 132. odnosno 130. mjestu od 136 zemalja svijeta, što svjedoči o nužnosti uspostave konkurentnijeg okvira za poslovanje i razvoj turizma u Hrvatskoj, posebno s obzirom na to da preko 90 posto ukupne potražnje dolazi s internacionalnog tržišta. 

Djelatnost smještaja te pripremanja hrane i usluživanja pića (hospitality industrija) jedan je od ključnih pokretača ekonomije i turizma u Europi te ujedno i 3. najveća društveno ekonomska aktivnost u EU. I ne samo to – hospitality sektor je i snažan pokretač novih zapošljavanja. Izravno osigurava 10 milijuna radnih mjesta, čineći 4,7% ukupne zaposlenosti Europske unije. Od 2000. do 2010. hoteli, restorani, barovi i slični objekti iz godine u godinu su zapošljavali 2,9% više radnika, stvarajući tako 2,5 milijuna dodatnih radnih mjesta.

Djelatnosti smještaja i ugostiteljstva temelj su turističkog sustava, a prema podacima Eurostata Hrvatska se po ukupnom doprinosu turizma BDP-u nalazi na čelu EU. O kojim se iznosima radi, najbolje se vidi iz sljedećih brojki:

  • prema Državnom zavodu za statistiku (DSZ), 2014. godine doprinos turizma u BDP-u iznosio je 14,5 milijardi kuna, odnosno 4,4% nacionalnog BDP-a
  • ukupni doprinos turizma BDP-u se u nacionalnim okvirima još uvijek procjenjuje prema metodi udjela turističkog prihoda u odnosu na BDP, a različiti ga izvori (Ministarstvo turizma, HNB, Eurostat) procjenjuju između 17,2 i 19% u 2016. godini
  • izravni doprinos turizma u zaposlenosti – 55.679 zaposlenih u 2014. prema podacima DZS što čini nešto manje od 5% ukupno zaposlenih Hrvatskoj; odnosno 57.220 prema podacima FINA-e iz godišnjih financijskih izvješća poduzetnika za 2015
  • doprinos turizma zaposlenosti: prema Eurostatu u 2015. u turizmu je bilo zaposleno 115.000 ili 10,2% ukupno zaposlenih; dok je doprinos investicijama u turizam prema FINA-i iste te godine iznosile 3,08 milijardi kuna i li 6,6% ukupnih investicija u Hrvatskoj 2015., a za 2016. se procjenjuju na 4,2 milijarde kuna

Kao glavne komponente turizma u Hrvatskoj izdvajaju se:  

Poduzeća koja obuhvaćaju sve hotele i slične objekte te veliku većinu kampova, čineći tako 40 % smještajnog kapaciteta. U njima se ostvaruje 55% ukupnog broja noćenja te više od 70% prihoda. Poduzeća generiraju više od 90% sektorskog doprinosa budžetu Republike Hrvatske. Direktno zapošljavaju gotovo 60 tisuća ljudi, dok se indirektnim zapošljavanjima ta brojka penje do 120 tisuća ljudi.

Kategorija domaćinstva podrazumijeva sav privatni smještaj i manji dio kampova na što odlazi oko 57% ukupnog smještajnog kapaciteta u Hrvatskoj u kojima se ostvaruje oko 40% noćenja te manje od trećine prihoda. Domaćinstva plaćaju paušale, boravišne pristojbe po krevetu i uglavnom paušalni porez na dohodak. Karakterizira ih visoka sezonalost. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 100 tisuća iznajmljivača s različitim poslovnim modelima.

U Hrvatskoj postoje specijalizirane stranice za oglašavanje malih privatnih oglašivača. Najpoznatija je Privatni Smještaj. Oglasite svoje apartmane i smještajne jedinice na platformi Privatni Smještaj bez provizije i bez skrivenih troškova.

Teskt preuzet sa weba :

https://www.udrugaturizma.hr/hrvatski-turizam-u-brojkama/